In case you missed The Question of Syria – Syria are.., here is a snapshot of the event’s media coverage; the main articles and interviews with our guests (in Norwegian):

Ingen løsning med Assad – Mazen Darwish, Dagsavisen

Den internasjonale debatten om Bashar al-Assads rolle i framtidens Syria har endret seg i løpet av krigen. Mens vestlige land var bestemte på at Assad må gå de første årene, er det blitt en større aksept for at en løsning på krigen vanskelig kommer unna Assads regime. Mazen Darwish er soleklar på at det ikke kan være en løsning med Assad.

– Han er en krigsforbryter. Som internasjonalt samfunn kan vi ikke akseptere at krigsforbrytere blir belønnet. Det er ydmykende for oss som syrere, og for oss som mennesker, sier Darwish.

Følte skyld over å overleve – Marcell Shehwaro, Dagsavisen

– Assad paralyserer oss. Vi er aktivister, men har ikke tid til annet enn å reagere på bombeangrepene, skaffe nødhjelp og trygge tilfluktsrom. Å komme tilbake til den fasen hvor vi slåss for demokrati, blir vanskeligere for hver dag krigen varer, sier Shehwaro.

På innsiden av Assads torturfengsler: Slik holdt Mazen seg i live – Marzen Darwish, VG

– Jeg ble utsatt for all tortur du kan tenke deg. Jeg ble slått med rør, jeg fikk elektriske sjokk, og jeg ble hengt opp fra taket.

Folkets protester fra 2011 finnes fortsatt et sted der inne i alt kaoset – Bissan Fakih, Bistandsaktuelt

– Så jeg mener vi må se mot de vanlige menneskene i Syria. Menneskerettighetsfolk, leger, hjelpearbeidere. Høre på hva de har å si. En varig fred, er nok langt unna i Syria – men et sted må vi begynne, og det er å høre hva det syriske folket vil. Selv om det er vanskelig å se nå, tror jeg de folkelige protestene fra 2011 fortsatt finnes et sted der inne i alt kaoset.

Vi kan ikke dø igjen og igjen – Marcell Shehwaro, Morgenbladet

Vi handler som om alt er komplisert. Mye er komplisert i Syria, men det er også mye som er grunnleggende. For eksempel at ingen må få bombe et barn fordi «situasjonen er komplisert».

Vesten burde støtte det syriske folket, men har sviktet – Robin Yassin-Kassab, Dagbladet

Bashar al-Assad og hans regime er roten til alt ondt i Syria. Verden må hjelpe syrerne til å bli kvitt dem, trygler to syrisk-britiske forfattere.

Den pågår en stille revolusjon i Syria – Dagbladet

-Verden må få øynene opp for det som skjer hundrevis av steder der lokale råd har tatt over myndighetenes jobb, og der det for første gang foregår en demokratisk utvikling, sa de to forfatterne.

Under opprørets første uker i 2011 dukket det opp organisasjonskomiteer i nabolag, landsbyer og byer over hele Syria. Unge kvinner og menn ga opp jobb og studier for å bruke sine krefter i kampen mot Assads diktatur. Aktiviteten foregikk i det skjulte. Mange ble fengslet og torturert.

Vil vise et annet Syria – Ny Tid

Zeina Bali, en av grunnleggerne av organisasjonen SPACE, er fornøyd med oppmøtet under konferansen. «Vi ønsker å skape et annet bilde av syrere enn det som ofte tegnes opp i media. Syria har etter hvert en ganske stor diaspora. Vi er redde for at det bildet som fremstilles av landet fører til at folk føler seg fremmedgjort med tanke på situasjonen der, og derfor føler at det er vanskelig å hjelpe,» sier hun. «Men det er mange ting vanlige folk kan gjøre for å bidra. Det er dessuten mange ting vanlige nordmenn kan gjøre for å bli kjent med folk fra Syria. Det håper vi SPACE kan være med på å bidra til,» sier Bali.

Urix – Mazen Darwish and Robin Yassin-Kassab, NRK