God kveld, alle sammen! Det er en stor glede å se så mange av dere her i vakre Grønland Kirke i kveld. Hjertelig velkommen til åpningskonserten for den fjerde utgaven av Masahat-festivalen for arabisk kunst og kultur. Mitt navn er Rana Issa, og jeg har æren av å være kunstnerisk leder for Masahat. Sammen med min gode venn og kollega, Zeina Bali, ønsker vi dere varmt velkommen til årets festival.

Dette året har vært preget av hendelser som har påvirket oss dypt. Vi har alle vært vitner til den brutale folkemordet, fengsling og grusom vold og tyveri i Gaza og på Vestbredden, som har pågått i snart ett år. Det vi ser nå, er det nyeste kapittelet i den palestinske Nakba – vår katastrofe, som Elias Khoury, den libanesiske forfatteren som forlot oss på søndag, minnet oss på. Han lærte oss at Nakba ikke er en hendelse, men en kontinuerlig prosess, og en vedværende nåtid av okkupasjon, etnisk rensing, fengsling, og ødeleggelse av det palestinsk sammfunnet som har dominert i Palestina siden 1948. Dette folkemordet i Gaza truer nå med å spre seg til Vestbredden og eskalere til en regional krig, der Israels mål er å utslette palestinere og Palestina. 

Denne umenneskelige situasjonen har fått oss i Masahat til å reflektere over hvordan vi best kan støtte våre palestinske søstre og brødre i deres kamp for frihet. Derfor har vi satt sammen et program som ikke bare belyser den palestinske frihetskampen, men også plasserer den i en bredere regional og global kontekst. Vår solidaritet strekker seg til alle som kjemper for frigjøring fra okkupasjon og undertrykkelse, fra Ukraina til Sudan, fra Jemen til Syria og Iran. Sammen med vår kjære Elias Khoury sier vi: Det som er verdt å dø for, er det som gjør livet verdifullt.

Vi bor nå i Oslo, en by som har overrasket oss med sin enorme solidaritet. Oslos innbyggere har reist seg og presset politikerne til å ta etiske standpunkter. Mange av oss som nå kaller Oslo vårt hjem, har flyktet fra okkupasjon, diktatur og fordrivelse. Vi er lik andre minoriteter i denne byen og kjenner oss igjen i deres kamp mot undertrykkende maktstrukturer. Vi setter stor pris på det ytringsrommet som Oslo gir oss, og vi tar det ikke for gitt. Oslo skiller seg ut blant europeiske hovedsteder ved å være et rom for fri uttrykksform, et rom vi må verne om.

Denne festivalen er vår måte å vise takknemlighet, for den innsatsen dere – vårt publikum – har lagt ned i kampen for rettferdighet. Palestina trenger fortsatt vår støtte, og vi må alle stå sammen og kreve en slutt på folkemordet og okkupasjon. Takk for at dere bryr dere, ikke bare om Palestina, men om verden.

Samtidig som vi setter Palestina i fokus, feirer vi den rike kulturen fra de arabiske landene og deres diaspora, og de solidariske stemmer fra et flerkulturelt Norge. Festivalen byr på et variert program med musikk, mat, film, foredrag, workshops, scenekunst i offentlige rom og mye mer. Noen høydepunkter jeg vil trekke frem er: 

Vi tar til gatene fredags kveld: for en Vigil for Palestine 

Etter demonstrasjonen, kan dere bli med på Masahat fellesskap middag: en tematisk matopplevelse på Blå himmelen hvor kokken Thuraya al Kury og Andreas Liebe Delsett lager et meny inspirert av protest bevegelser og mat servering innen politisk kamp. 

Dagen etter har vi invitert den største skeive ikon, indie rock artist, og Palestina aktivist, den libanesiske musiker Hamed Sinno, med hans nye plata, til å spille på riksscenen

Vi har også et spennende, lærerikt og gratis diskursiv program, med blant annet keynote-innlegg fra Fadi Quran og Lina Attalah. Ta en titt i festivalbrosjyren og på vår nettsider for mer informasjon. 

    Denne festivalen ville ikke vært mulig uten våre generøse givere og samarbeidspartnere. En stor takk går til Oslo Kommune, som har støttet oss i tre år, og til KORO for både faglig og økonomisk støtte. Vi takker også Kulturrådet, Fritt Ord og Sparebankstiftelsen DNB for deres uvurderlige støtte. 

    Vi takker også våre samarbeidspartnere: Kunsthall Oslo, Nordic Black Theater, PRIO, Sentralen, Kunstnerforbundet, Melahuset, Kunstnernes Hus, Interkulturelt Museum, Riksscenen, Blå, Anarres Bokkafé, VEGA Scene, Ultima festival, Oslo Dokumentarkino, Senter for islam- og midtøstenstudier på UiO, Grønland kirke, Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG), Palestina Komite og Aksjonsgruppe for Palestina, 

    Jeg vil også takke vårt fantastiske team og de mange frivillige som har gjort denne festivalen mulig. En spesiell takk til vårt styre og styreleder Ingeborg Moa som kunne ikke være med oss idag for deres støttet rundt året. En stor takk til teamet: Vjolla Emiri, Bassel Hatoum, Yara Bayoumy, Roya Shahibzadeh, Mira Adoumier og resten av teamet for deres utrettelige innsats. Jeg vill også takke familien til Zeina og spesielt den lille baby Kenan som kom på alle møtene og holdt oss alle i godt humør gjennom hele festivalen. Han er min aller beste Masahat venn. Og ikke minst, takk til dere – vårt trofaste publikum.

    Med det ønsker jeg Oslos ordfører, Anne Lindboe, velkommen til scenen.