Masahatfestivalen promoterer kunst, kultur og aktivisme fra den arabiske verdenen, og årets festival byr på et program med dyktige kunstnere, aktivister, akademikere og journalister. Festivalen finner sted fra 18. til 22. september på forskjellige scener i Oslo, med konserter, DJ-sett, panelsamtaler og performances. 

Festivalen blir arrangert av kulturorganisasjonen Masahat, som ble grunnlagt av medlemmer fra den arabiske diasporaen i 2015. Ved å jobbe på tvers av litteratur, visuell kunst, film og musikk, skaper Masahat unike møteplasser for inspirasjon til et bredt publikum, bestående av både nordmenn og flerspråklige minoriteter fra Midtøsten og Nord-Afrika. Siden sin oppstart har Masahat arrangert mer enn 115 kunstneriske, kulturelle og faglige arrangementer og samarbeidet med mer enn 45 norske festivaler, kulturaktører og forskningsinstitutter.

Tema for årets festival er “protest” og vil utforske dette temaet gjennom et rikt spekter av forelesninger, musikk, workshops, kunst og film. 

Siden krigen mot Gaza begynte, har den norske offentligheten vist stor solidaritet med Palestina. Tusenvis av mennesker har mobilisert seg og deltatt i demonstrasjoner mot det pågående folkemordet og krevd handling fra norske politikere. Masahatfestivalen tilbyr et rom for å dele sorg og sinne, for å historisere, og for å bygge samfunn preget av vennskap og solidaritet.

– I 2024 tar Masahat protestbevegelsen i Norge og globalt mot folkemordet i Palestina som utgangspunkt for kunstnerisk og kulturell protest under årets festival. Vi inviterer noen av de råeste og mest anerkjente stemmene fra Palestina, Norge, og den arabiske verden rundt et program som setter solidaritet, protest og folkerett i fokus gjennom musikk, scenekunst, litteratur, film og video, matopplevelser og mye mer, sier Rana Issa, kunstnerisk leder i Masahat.

Utvalgte arrangementer og gjester:

Konsert med Hamed Sinno: “Poems of Consumption”: Tidligere vokalist i det legendariske libanesiske bandet Mashrou’ Leila kommer til Norge for å framføre solodebuten “Poems of Consumption” 21. september. Opprinnelig lagt ut som produktanmeldelser på nettbutikken Amazon, er “Poems of Consumption” en litterær sangsyklus som dekker temaer som overkonsum, kapitalisme og boikott. 

Redaktør og journalist Lina Attalah: 

Lina Attalah er en egyptisk redaktør og journalist og grunnlegger av nettavisen Mada Masr, en av de få uavhengige nyhetskildene i Egypt, hvor journalister regelmessig utsettes for trakassering av sikkerhetsmyndigheter. Attalah har blitt anerkjent internasjonalt for arbeidet sitt, og har over 20 års erfaring som journalist i Midtøsten og Nord-Afrika. Attalah kommer til å delta på flere av Masahatfestivalens arrangementer i år, inkludert en keynote lørdag 21. september. 

Åpningskonsert med Nai Barghouti 

Nai Barghouti, en prisvinnende palestinsk sanger, komponist og fløytist, startet sin karriere med å opptre i konserter i Ramallah og Kairo allerede som 14-åring. Hun har siden oppnådd internasjonal suksess og fylt konsertlokaler i kulturhovedsteder som London, New York, Paris og Amsterdam, samt i Midtøsten og Nord-Afrika. Nai vil framføre en konsert dedikert til Gaza 18. september.  

Protest i bevegelse: arabisk kunst i det offentlige rom

“Protest in Movement” har invitert fremtredende kunstnere til å skape verk som vil utsmykke det offentlige rommet i Norge under festivalen. Disse kunstverkene, med fokus på Palestina og dets folk, utforsker ulike tolkninger av festivaltemaet “protest”. Programmet inkluderer en rekke kunstformer som videokunst, lydinstallasjoner og et sørgekarneval, og gir et mangfoldig uttrykk for kunstnerisk protest.

Kulinarisk opplevelse: Brød, verdighet og rettferdighet

Masahat inviterer til en fireretters middag som feirer fellesskapet med poesi, musikk og historiefortellingen på Himmelsalen på BLÅ. Middagen vil også inneholde et kulturprogram med musikk, poesi og fortellinger. Maten vil bli tilberedt av palestinsk kokk Thuraya al-Kury og sous-kokk og forfatter Andreas Leibe Delsett. 


Hele programmet kan leses her: https://masahat.no/events/